Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van R. Van de Vorst, naar een ontwerp door François Dens uit 1928. De architect, die actief was vanaf 1906 tot begin jaren 1950, ontplooide een succesvolle loopbaan in dienst van de burgerij en het bedrijfsleven. Tijdens het interbellum legde hij zich vooral toe op het grotere appartementsgebouw van hoge standing, maar ontwierp ook tal van burgerhuizen en villa's, die in stijl evolueerden van beaux-arts, over art deco naar een zakelijk modernisme.
Deze sobere rijwoning met een natuurstenen lijstgevel omvat drie bouwlagen onder een plat dak. De asymmetrie van de gevelcompositie weerspiegelt de opdeling van het interieur in hoofd- en nevenruimten. De klemtoon ligt op de brede zijtravee, met een driezijdige erker op de bovenverdieping, een balkon en een drielicht erboven, en een discreet pseudo-fronton als topstuk. Vanaf de puilijst worden de bovenverdiepingen verticaal geritmeerd door vensternissen met een getrapt profiel. De ornamentatie blijft verder beperkt tot de sluitsteen van het rondboogportaal en de console van de erker, in een florale art deco. Het meest opvallend is het fraaie smeedijzer van de vleugeldeur, de borstweringen en het integraal bewaarde voortuinhek, met een eerder geometrisch patroon van driehoeken, kepers en spiralen. Het schrijnwerk van de vensters werd helaas vernieuwd.
Het interieur beantwoordt aan de typologie van het burgerhuis, met gescheiden ontvangst-, privé-vertrekken, en dienstcirculatie. De begane grond wordt volgens de bouwplannen over de volledige breedte opgedeeld door de traphal, ontdubbeld door een diensttrap, en omvat aan de straatzijde het salon en de vestibule. De eetkamer en de veranda nemen de tuinzijde in, geflankeerd door de office, het washuis en de keuken. De eerste verdieping biedt achtereenvolgens ruimte aan een salon en kantoor, een linnenkamer, en een slaapkamer en badkamer, terwijl de tweede verdieping nog eens vier kamers telt.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2011: Burgerhuis in art deco [online], https://id.erfgoed.net/teksten/136016 (geraadpleegd op ).
Nummers 9, 27, 41, 45, 80, 84, 109, 135, 137, 139. Sobere natuurstenen lijstgevels met weinig uitgesproken decoratie verwijzend naar diverse stijlen: art deco (nummers 27, 43, 139 en 84), neo-Lodewijk XV (nummer 109) en neo-Lodewijk XVI (nummers 137, 80). Opvallend zijn de gevelbrede (overwegend gebogen) erkers op tweede bouwlaag met meestal bekronende ijzeren balkonleuning op derde bouwlaag. Diverse muuropeningen. Fraaie ijzeren deuren; nummers 9, 27 en 43 met garagepoorten op begane grond, nummer 135 naar ontwerp van R. Ceurvorst (inscriptie) met recentere rechthoekige garagepoort in kelderverderdieping, nummer 84 naar ontwerp van F. De Mont (circa 1910). IJzeren afsluitingen.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in art deco [online], https://id.erfgoed.net/teksten/136090 (geraadpleegd op ).