Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Isa Vandevelde, naar een ontwerp door de architect Emile Vereecken uit 1913. Isa Vandevelde was de echtgenote of weduwe van de handelaar-makelaar in leder en wol en later bankier Louis Vandevelde, bestuurder van de in 1904 opgerichte Financière Anversoise. Emile en zijn vader architect Jean Baptiste Vereecken hadden eerder al het statige privéhotel van het echtpaar in de Louiza-Marialei, en het kantoor- en bankgebouw van de Société Financière Anversoise in de Schuttershofstraat ontworpen. Emile Vereecken begon zijn loopbaan op het architectenbureau van zijn vader Jean Baptiste Vereecken, met wie hij van 1893 tot 1906 geassocieerd was, en dat hij vervolgens in eigen naam voortzette tot midden jaren 1920. Het ontwerp van de woning Vandevelde, is nog sterk verwant met hun gezamenlijke realisaties zoals het hotel Pungs in de Beeldhouwersstraat. Waar de architect zich omstreeks de eeuwwisseling occasioneel van een gematigde art nouveau bediende, legde hij zich vóór de Eerste Wereldoorlog toch vooral toe op de beaux-artsstijl. Zijn meest monumentale creatie uit deze periode is het kantoorgebouw Bunge & C° in de Arenbergstraat.
De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel, omvat een souterrain en vier bouwlagen onder een plat dak. Het vrij imposante gevelfront wordt opgedeeld in een hoge vlakke sokkel, een door kolossale pilasters afgelijnde bovenbouw, een klassiek hoofdgestel en een attiekverdieping met gebogen fronton. De compositie legt de klemtoon op de brede driezijdige erker van de eerste verdieping, die wordt bekroond door een balustrade. De zwaar aangezette ornamentatie met deur- en vensterentablementen, acanthusconsoles, een rankwerkcartouche, chutes en guirlandes, is ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Van het houten schrijnwerk bleef enkel de deur bewaard; het smeedijzeren voortuinhek is daarentegen vrijwel intact.
De plattegrond wordt op de twee hoofdverdiepingen over de volledige breedte opgedeeld door de traphal met bovenlicht. Verder beantwoordt de typologie volgens de bouwplannen aan de klassieke opdeling in ontvangstruimten, privé-vertrekken en dienstlokalen. De begane grond vormt een doorlopende suite waarvan het salon zich aan de straatzijde bevindt, de eetkamer met office, de veranda en het terras aan de tuinzijde. Het privé-salon, de slaapkamer met 'cabinet de toilette' en de badkamer nemen de eerste verdieping in, twee overige slaapkamers met 'cabinet de toilette' de tweede verdieping. Het souterrain omvat een spreekkamer en de keuken; verder is de woning uitgerust met een diensttrap voor het personeel.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2011: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135861 (geraadpleegd op ).
Nummers 85, 101-103, 117, 121. Rijhuizen van drie of vier bouwlagen in neo-Lodewijk XVI-stijl met markante erker en balkons. Nummer 101 met pilasters, dakvenster onder gebogen waterlijst en met rijk decor (festoenen); topvazen en œil-de-bœuf. Nummer 121 met balusters op borstweringen.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/136103 (geraadpleegd op ).