erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
212776
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212776

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Egide Vandermoere-De Wilde, naar een ontwerp van architect Jos. Bascourt uit 1910. Het ontwerp behoort tot een latere fase in het oeuvre van Bascourt, waarin hij de art nouveau achter zich liet om terug te grijpen naar een eclectische praktijk. Het gebouw is voor wat de gevelcompositie betreft sterk verwant met het burgerhuis dat hij eerder dat jaar hogerop in de laan ontwierp voor Gustave Albrecht.

Deze rijwoning van drie traveeën omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De natuurstenen lijstgevel met een plint in arduin, wordt horizontaal geleed door de puilijst, en het klassieke hoofdgestel. De compositie met regelmatige vensterregisters, legt de klemtoon op de eerste verdieping. Een rechthoekige erker met een gietijzeren balkon in de middenas, wordt er geflankeerd door rondboogvensters met een medaillonsleutel. De ornamentatie met rankwerk, acanthusblad, chutes, strikken en palmetten is klassiek van inspiratie. Het houten schrijnwerk van de deur en de vensters is bewaard; het voortuinhek werd verwijderd bij de verbouwing van het souterrain tot garage.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van de burgerwoning, met oorspronkelijk een spreekkamer en de keuken in het souterrain. Volgens de bouwplannen vormt de begane grond een doorlopende suite van salon, eetkamer, veranda en terras, geflankeerd door de smalle vestibule en het trappenhuis. Op de bovenverdiepingen bevinden zich telkens twee slaapkamers. Een lage achterbouw met entresol herbergt de office, de vestiaire met toilet en de badkamer. Het interieur met een rijk stucdecor in de vestibule en het trappenhuis, vertoont dezelfde stijlkenmerken als de gevel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1910#1491 en 1912#631.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212776 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.