Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van W. Raydt, naar een ontwerp door de architecten Gebroeders Wauters uit 1926. Het architectenbureau van de broers Paul en Gust Wauters was actief van kort na de eeuwwisseling tot het einde van het interbellum. Zoals zij zich in hun vroege werk zowel van de neostijlen als de art nouveau bedienden, volgde hun productie tijdens het interbellum evenzeer de heersende trends.

Deze rijwoning met een natuurstenen lijstgevel van drie traveeën, omvat drie bouwlagen en een pseudo-mansarde (leien). De gevelcompositie weerspiegelt de ruimtelijk organisatie van de bel-etagewoning, met een lage begane grond en een door pilasters gemarkeerde bovenbouw. De klemtoon ligt op de brede bow-window van de hoofdverdieping, met een balkon als bekroning. Het art deco- geveldecor concentreert zich vooral in het hoofdgestel, met robuust geblokte consoles en druiplijsten, daar waar in de onderste geleding fijn gebeeldhouwde cartouches en bloemenkorven worden toegepast. Het houten schrijnwerk en het sierlijke smeedijzer van de deur, de vensters en de balkonborstwering bleven bewaard; bij de inbreng van een garage op de begane grond verdween het voortuinhek.

Behalve de inkom, het trappenhuis en een kinderkamer, bood de begane grond oorspronkelijk ruimte aan een zitplaats en de keuken. Volgens de bouwplannen nemen het salon en de eetkamer met office en terras de bel-etage in, terwijl de bovenverdieping twee slaapkamers met 'cabinet de toilette' en badkamer, twee mansardekamers en een zolder omvatten.