erfgoedobject

Burgerhuis in art deco

bouwkundig element
ID
212782
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212782

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van R. Meulijzer, naar een ontwerp door François Dens uit 1933. De architect, die actief was vanaf 1906 tot begin jaren 1950, ontplooide een succesvolle loopbaan in dienst van de burgerij en het bedrijfsleven. Tijdens het interbellum legde hij zich vooral toe op het grotere appartementsgebouw van hoge standing, maar ontwierp ook tal van burgerhuizen en villa's, die in stijl evolueerden van beaux-arts, over art deco naar een zakelijk modernisme.

Deze rijwoning met een lijstgevel in natuursteen, omvat vier bouwlagen onder een plat dak. De sobere, gestroomlijnde gevelcompositie legt de klemtoon op de middenas, met een bow-window en aansluitend balkon over de twee hoofdverdiepingen. Verder wordt het parement gekenmerkt door een verzorgde oppervlaktebehandeling met verdiepte velden en casementen, zonder enige ornamentatie. Nog het meest uitgesproken art deco is het smeedijzer, waarvan vandaag enkel de balkonleuning overblijft. De deur, de garagepoort en het vensterschrijnwerk werden vernieuwd, het voortuinhek is verwijderd.

De L-vormige plattegrond volgt de typologie van de bel-etagewoning, met op de begane grond oorspronkelijk ruimte voor de hal, de garage en de keuken. Volgens de bouwplannen wordt de bel-etage ingenomen door het salon aan de straatzijde, en de eetkamer met office, fumoir en terras aan de tuinzijde; het centrale trappenhuis wordt tot op dit niveau ontdubbeld door een diensttrap. De twee hogere verdiepingen omvatten telkens twee slaapkamers en een badkamer, respectievelijk een kantoor en een meidenkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1933#44227.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Jan Van Rijswijcklaan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in art deco [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212782 (Geraadpleegd op 03-03-2021)