erfgoedobject

Meergezinswoning in art deco

bouwkundig element
ID: 212785   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212785

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decostijl, in 1922 voor opdrachtgever Cautru ontworpen door architect Florent Vaes. De bouwaanvraag had betrekking op twee quasi identieke rijhuizen in spiegelbeeld, maar de bouw van het aanpalende nr. 151 werd nooit aangevat. Vaes, die vóór de Eerste Wereldoorlog succesvol geassocieerd was met zijn schoonbroer, architect Joan Coninck Westenberg, bouwde tijdens het interbellum een zelfstandige loopbaan uit in dienst van de betere kringen. Dit bescheiden ontwerp is representatief voor de discrete at deco van zijn realisaties in stedelijke omgeving uit de jaren 1920. Aanvankelijk telde het gebouw slechts drie verdiepingen en een pseudo-mansarde. De vierde en vijfde verdieping, opnieuw een pseudo-mansarde (leien), werden in 1935 toegevoegd naar een ontwerp van architect Joseph de Lange, een ingreep die gepaard ging met de installatie van een lift.

In overeenstemming met de indeling van het interieur, vertoont de natuurstenen lijstgevel een asymmetrische compositie van twee ongelijke traveeën met de klemtoon op het brede zijrisaliet. Een oplopende bow-window en drielichten markeren zowel de oorspronkelijke opstand als de toegevoegde verdiepingen. Het art deco karakter berust vooral op de typische bloemenkorf in het boogveld van de bow-window, daar waar het smeedijzer van de deur, de vensterleuningen en het voortuinhek aan de beaux-artsstijl is ontleend.

De plattegrond volgt een specifieke, in deze periode vaker voorkomende typologie, waarbij de begane grond en de eerste verdieping een afzonderlijke burgerwoning vormen, met twee huurappartementen op de hogere verdiepingen, en mansardes. De burgerwoning omvat volgens de bouwplannen een kantoor en fumoir, de keuken en de eetkamer op het onderste niveau, en het salon, drie slaapkamers en de badkamer op het bovenste. De huurappartementen beslaan dooreenlopend een salon, eetkamer en slaapkamer, met de keuken en badkamer achteraan.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1922#14261, 1923#16101 en 18#3489.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Jan Van Rijswijcklaan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Meergezinswoning in art deco [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212785 (Geraadpleegd op 17-10-2019)