erfgoedobject

Burgerhuis in art deco

bouwkundig element
ID
212786
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212786

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van Arthur Steurbaut, naar een ontwerp door architect Jan Jacobs uit 1923. Jacobs debuteerde kort na de eeuwwisseling op jonge leeftijd met enkele opmerkelijke realisaties in art nouveau. De woning Steurbaut is representatief voor zijn productie uit de vroege jaren 1920, geleidelijk van art deco zou evolueren naar een zakelijk modernisme.

Deze rijwoning met een natuurstenen lijstgevel van twee ongelijke traveeën, omvat vier bouwlagen onder een plat dak. De asymmetrische, verticaal gelede gevelcompositie legt de klemtoon op het brede zijrisaliet, met een over drie bouwlagen oplopende driezijdige erker. In de flankerende travee worden de vensters boven het portaal gevat in een doorlopende omlijsting. Verder vertoont het parement een verzorgde uitvoering met casementen en panelen op de borstweringen, en geblokte of gegroefde friezen. Van een meer uitgesproken art deco karakter getuigen het typische bloemenkorfornament op de erker, en het smeedijzer van de deur, de balkonleuning en het voortuinhek. Het vensterschrijnwerk werd voorzien van voorzetramen.

De plattegrond volgt de typologie van de bel-etagewoning, die over de volledige breedte wordt opgedeeld door de traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de vestibule, een spreekkamer en de keuken. De bel-etage omvat een woonkamer aan de straatzijde, en een eetkamer aan de tuinzijde. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers met een (vandaag overbouwd) terras achteraan en de badkamer, op de derde verdieping eveneens twee slaapkamers en een linnenkamer. Het interieur is vrij intact bewaard, met de monumentale houten trap, schouwmantels, parketvloeren en het brandglasraam van de eetkamer als belangrijkste bestanddelen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1923#15378.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Jan Van Rijswijcklaan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in art deco [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212786 (Geraadpleegd op 24-02-2021)