Appartementsgebouw in art-decostijl

Beschrijving

Appartementsgebouw in sobere art-decostijl, opgetrokken in opdracht van de apotheker Raymond De Nave, naar een ontwerp van de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1932. De constructie werd opgetrokken door de Merksemse aannemer Entreprises Générales Belgica. Naar stijl, volume en indeling is het gebouw een vereenvoudigde variant van het flatgebouw hogerop in de Jan Van Rijswijcklaan, dat een jaar eerder door Portielje en De Braey werd ontworpen. Apotheek De Nave was voordien gevestigd in het tegenoverliggende appartementscomplex van de Commissie voor Openbaren Onderstand.

Beide appartementsgebouwen zijn representatief voor de productie van Portielje en De Braey, die een gezamenlijke praktijk voerden vermoedelijk van 1926 tot 1934. Portielje was toen al een twintigtal jaar actief als zelfstandig architect, terwijl De Braey tot dan zijn vader Michel De Braey had geassisteerd. De associés legden zich vooral toe op de bouw van appartementsgebouwen van hoge standing, een nieuwe typologie in de jaren 1920, maar ontwierpen ook burgerhuizen en villa’s voor de betere kringen, zowel in neotraditionele en beaux-artsstijl als in een gematigde art deco. De carrières van beide architecten, die vanaf 1935 hun eigen weg gingen, kwamen tot een eind in de latere jaren 1950.

Het gebouw met een structuur uit gewapend beton omvat twee brede traveeën en zes bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel is opgetrokken uit natuursteen en gele Belvédère-baksteen, in een typisch metselverband met zogenaamde Dudok-voegen (diepe horizontaal doorlopende lintvoegen in combinatie met volle stootvoegen). De asymmetrische compositie legt de klemtoon op de zij-as, door oplopende driezijdige erkers over de bovenverdiepingen. Horizontaal wordt de gevel opgedeeld in een sokkel, een bovenbouw belijnd door de kroonlijst, en een blinde attiek met doorgetrokken postamenten. Het oorspronkelijk stalen schrijnwerk is volledig vernieuwd; de bronzen winkelpui bleef behouden.

Het gebouw met een L-vormige plattegrond omvat volgens de bouwplannen de apotheek met privé-woning ontsloten door een binnentrap op de eerste twee bouwlagen, en vier appartementen verbonden door het trappenhuis met lift op de hogere verdiepingen. Bij de gelijkvloerse winkelruimte sluiten een kantoor en een veranda aan, met de keuken en een woonkamer in de achterbouw. De verdieping van de winkelwoning biedt ruimte aan vijf slaapkamers, een badkamer en een meidenkamer. De appartementen bestaan uit een woon- en eetkamer aan de straat, een keuken met terrasje in de middenzone, en drie slaapkamers en een badkamer palend aan een lange gang in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1932#43140.