Meergezinswoning in art nouveau

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Jan Van Rijswijcklaan
Locatie Jan Van Rijswijcklaan 50, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Meergezinswoning in art nouveau

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Meergezinshuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de rentenier Pierre Joseph Ceulemans, naar een ontwerp door architect Octave Lauwaert uit 1911. Het afgeschuinde hoekhuis met de Lange Lozanastraat telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). Volgens de bouwplannen omvatte de plattegrond een winkel met keuken op de begane grond, twee huurwoningen met woonkamer, slaapkamer en keuken op de bovenverdiepingen, twee mansardes en een zolder. Ceulemans gaf in 1912 aan architect Jacques De Weerdt opdracht voor een gelijkaardig meergezinshuis op de andere hoek van dit bouwblok met de Markgravelei (het huidige nummer 82), maar dat project vond geen doorgang.

De sobere lijstgevel met een parement in natuursteen strekt zich over vier ongelijke traveeën uit. De gevelzijde aan de Jan Van Rijswijcklaan wordt beklemtoond door een ondiepe gebogen erker met balustrade, die oorspronkelijk doorliep over de geboste winkelpui. Typisch is het alternerend gebruik van klassieke schouderboogvensters in neorococo, en brede boogvensters met een typisch golvend profiel – oorspronkelijk ook toegepast voor de vitrines – in art nouveau, beide in een geprofileerde omlijsting met onderdorpel. Een grote dakkapel met voluten markeert de hoektravee; de geplande zinken oeuils-de-boeuf werden nog tijdens de bouw vervangen door kleine dakkapellen. De winkelpui werd in 1935 in modernistische stijl verbouwd door architect Petrus de Nijs in opdracht van de poelier Ets. Van Hove, maar is vandaag op zijn beurt gewijzigd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1911#1689, 1912#1022, 1912#2540 en 18#2671, 1912#2606.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Jan Van Rijswijcklaan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT3, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Jan Van Rijswijcklaan

Jan Van Rijswijcklaan (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.