Lourdesgrot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lourdesgrot

Beschrijving

Grot uit het Mariajaar 1954 (gedateerd onder het altaar met ijzeren jaartal). De grot is gelegen tegen het hoogste punt van een heuvel in een bocht van de straat die vanuit het dorpscentrum naar de top van de heuvel slingert. De berm waartegen de grot is aangebouwd is begroeid met bomen. Vanuit dit punt is er een panoramisch zicht op het dorpscentrum van Remersdaal en de omliggende weilanden.

Opgebouwd uit grote blokken sintels van de zinkindustrie van Bleiberg of Kelmis, in tegenstelling tot de veel opgebouwde Lourdesgrotten uit imitatierots. Links is de grot voorzien van een nis met hardstenen altaar en kruis met gietijzeren Christus, rechts een hoger gelegen nis met een Mariabeeld. Voor de grot staat een klein beeld van de omhoogkijkende, knielende Heilige Bernadette in gebed.

• Informatie over de sintels verkregen van Roland Dreesen en Elza Vandenabeele in maart en april 2011.

Auteurs: Verwinnen, Katrien