Teksten van Eclectisch burgerhuis

Eclectisch burgerhuis ()

Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp van architect Henri Janssens uit 1911. Opdrachtgever was William Lydcotte (Flushing, 1841-Antwerpen, 1920), afkomstig uit Cornwall, die in 1889 vanuit Londen emigreerde naar Antwerpen. Toen al weduwnaar van Mary Louise Morsing met wie hij in 1865 te Rio de Janeiro was gehuwd, hertrouwde hij pas in 1902 te Antwerpen met Sidonie Albrecht (°Antwerpen, 1864), zus van de latere schepen Gustave Albrecht (Antwerpen, 1860-Den Haag, 1925). Lydcotte bekleedde het ambt van vice-consul van Groot-Brittannië.

Deze rijwoning met een natuurstenen lijstgevel van twee ongelijke traveeën, omvat drie bouwlagen en een pseudo-mansarde (kunstleien). De gevelcompositie legt de klemtoon op de brede zijtravee die als risaliet is uitgewerkt, bekroond door een dakvenster met fronton. De eerste twee bouwlagen worden gemarkeerd door een oplopende driezijdige erker, waarop een balkon. Het sobere parement heeft klassiek geïnspireerde rozetfriezen boven de vensters en chutes aan de erker als enige decoratie. Het houten vensterschrijnwerk, en het fraaie, geometrische smeedijzer van balkon- en voortuinhek bleven bewaard.

De plattegrond volgt de typologie van de bel-etagewoning, en wordt over de volledige breedte opgedeeld door een centrale traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond de vestibule, een spreekkamer, en de keuken met washuis en office. Op de bel-etage neemt de eetkamer de straatzijde in, en het salon de tuinzijde. De tweede verdieping met een gevelbreed balkon aan de achtergevel, biedt ruimte aan twee slaapkamers en een badkamer. Een vernieuwde garage aan de Lokkaardstraat, vervangt de oorspronkelijke tuinmuur.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1911#513; vreemdelingendossier 481#71541.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuizen ()

Nummers 52, 54, 56, 58, 60, 66 en 68. Enkelhuizen in neo-Lodewijk XV- (nummers 58 en 60) of neo-Lodewijk XVI-stijl met markante erkers bekroond door balkons. Volgens inscripties nummer 52 naar ontwerp van J. Bascourt, nummer 56 naar ontwerp van C. Rooses en nummer 60 naar ontwerp van C. Van der Voodt. Nummer 68 met mezzaninoverdieping en afsluitend driehoekig fronton.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita