erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
212823
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212823

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van J. Blockmans, naar een ontwerp door architect Walter Van Kuyck uit 1909. Naar type gelijkaardig is de woning Julien Van Kuyck hogerop in de laan, ontworpen door Van Kuyck in 1911. Beide woningen behoren tot het vroege oeuvre van de architect, die in 1901 debuteerde met het neotraditionele “In Het Huwelijksbootje" aan de Grote Markt. In zijn residentiële architectuur van vóór de Eerste wereldoorlog vermengt hij diverse invloeden, vooral van de cottage- en de beaux-artsstijl, soms met een bescheiden art-nouveau-inslag.

Deze rijwoning met een lijstgevel in natuursteen op een arduinen plint, omvat twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een leien mansardedak. De gevelcompositie legt de klemtoon op het brede zijrisaliet, dat wordt bekroond door een schouderboogvormig pseudo-fronton met oculus. Pilasters en brede boogvensters met een ondiep balkon markeren daarbij de bovenverdiepingen. Verder wordt de gevel horizontaal geleed door de sokkel met schijnvoegen, en het klassieke hoofdgestel. De ornamentatie bestaat hoofzakelijk uit stafwerkconsoles en cartouchesleutels, aangevuld met balkonborstweringen en een voortuinhek in sierlijk smeedijzer naar 18de-eeuws patroon. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters bleef behouden.

Volgens de bouwplannen volgt de plattegrond de klassieke typologie van de burgerwoning, met op de begane grond een doorlopende suite van salon, eetkamer, veranda en terras. Deze wordt geflankeerd door de smalle vestibule en het trappenhuis, terwijl de office en de keuken de achterbouw innemen. Op de eerste verdieping bevinden zich een salon, een slaapkamer en een kantoor; de hogere verdiepingen beperken zich tot een voor- en een achterkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1909#1193 en 1910#1367.
  • S.N. 1913: Propriété de Monsieur C.B., Avenue J. Van Rijswijck, 58, Anvers, Album de la Maison Moderne 5, 33.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Jan Van Rijswijcklaan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212823 (Geraadpleegd op 02-03-2021)