Teksten van Eclectisch burgerhuis

Eclectisch burgerhuis ()

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd voor de koffiemakelaar Jan Hubens, naar een ontwerp uit 1911 van Jules Hofman, sinds 1909 de hoofdarchitect van de Antwerpse bouwmaatschappij Vooruitzicht. Het is de eerste van in totaal zes woningen van dit type, die de in 1905 opgerichte maatschappij vóór de Eerste Wereldoorlog aan de Jan Van Rijswijcklaan bouwde. Hofman was bij al deze projecten als ontwerper betrokken, één in art nouveau (nummer 78, gesloopt in 1960), de overige in neostijlen (zie nummers 55, 70, 73, en 150). De huizen behoren tot het latere werk van de architect, die sinds midden jaren 1880 actief was, en omstreeks de eeuwwisseling in de wijk Zurenborg een belangrijke bijdrage leverde aan de Antwerpse art nouveau. De opdrachtgever liet al kort na de bouw een erkerpartij toevoegen, ontworpen door architect Emile Vereecken in 1917.

De rijwoning met een lijstgevel in natuursteen van twee ongelijk traveeën, omvat een souterrain, drie bouwlagen en een pseudo-mansarde (kunstleien). Asymmetrisch van opzet, legde de gevelcompositie oorspronkelijk de klemtoon op het brede zijrisaliet, waarvan de twee hoofdverdiepingen waren ingeschreven in een brede rondboog op pilasters. Voor het overige kenmerkte de gevel zich door een sobere ordonnantie met afgeronde muuropeningen, een deur met bovenlicht, een klassiek hoofdgestel, en een ingehouden ornamentatie met rankwerk en cartouches. Dit schema werd ingrijpend gewijzigd door het toevoegen van de oplopende driezijdige erker met aansluitende balustrade, versierd met guirlandes, een maskerkop en een rozetpaneel. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters bleef behouden, maar van de dakkapellen werd het fronton verwijderd; de garage in het souterrain is een latere verbouwing waarbij ook het smeedijzeren voortuinhek verdween.

De plattegrond volgt de klassieke typologie van de burgerwoning, met oorspronkelijk een kinderkamer en de keuken in het souterrain. De begane grond vormt volgens de bouwplannen een doorlopende suite van salon, eetkamer, veranda en terras, geflankeerd door de smalle vestibule en het trappenhuis met diensttrap.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1910#2305, 1912#1113 en 1917#7181.

Auteurs:  Braeken, Jo

Reeks burgerhuizen ()

Nummers 106-110, 150-152. Enkelhuizen van drie tot vier verdiepingen met markante erkers en balkons, nummer 106 met loggia op bovenverdieping Gevelversiering met festoenen. Nummer 150 met recente garage in souterrain, vernieuwde ramen en deur.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita