Résidence Le Zodiaque

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Résidence Le Zodiaque

Beschrijving

Modernistisch appartementsgebouw op de hoek met de Bosmanslei, naar een ontwerp door architect André Bandoni (opschrift) uit 1958. Het complex omvat zeven bouwlagen en een terugwijkende dakverdieping, en werd door de architect in eigen beheer gebouwd om vervolgens per appartement te worden verkocht. Het wigvormige perceel aan het zogenaamde ‘Rond Punt’ van de Jan Van Rijswijcklaan werd voordien ingenomen door het hotel Lambo, een imposant halfvrijstaand herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl naar een ontwerp door architect Jos. Bascourt uit 1914. Bandoni, behalve architect vermoedelijk ook bouwpromotor, realiseerde in de loop van de jaren 1950 minstens een dozijn flatgebouwen van vergelijkbare standing, in de Tentoonstellingswijk, rond het Stadspark en aan de Belgiëlei.

"Le Zodiaque", een afgeschuind hoekcomplex, is in wezen representatief voor de appartementsgebouwen die in de loop van de jaren 1950 in grote aantallen aan de Jan Van Rijswijcklaan werden opgetrokken. De prominente hoekinplanting en de sober verzorgde vormgeving met typisch details, verlenen de architectuur echter extra kwaliteit en een onderscheiden allure, in overeenkomst met de standing van het complex. De structuur laat de bovenbouw oversteken boven de begane grond, die zo als sokkel wordt geaccentueerd. Gebruikelijk voor deze periode kenmerkt de behandeling van het natuurstenen parement zich door alternerend smalle en hoge steenlagen. Oorspronkelijk was de kopgevel over de volledige hoogte van de bovenverdiepingen afgewerkt met blauw glasmozaïek, een eigentijds kleuraccent dat recent echter een nieuwe bekleding kreeg. Opvallende details zijn de trapeziumvorm van het inkomportaal, de korte gebogen betonluifel erboven, en de marmeren breuksteenvloer van de inkomhal die overloopt in het tuinpad. De brede, overhoeks doorlopende raampartijen, bepalend voor de regelmaat en het horizontale karakter van de compositie, behielden hun aluminium schrijnwerk met smeedijzeren borstweringen; de inkomdeur en de winkelpui werden vernieuwd.

Oorspronkelijk voorzag het bouwprogramma per verdieping in één groot appartement met drie slaapkamers aan de Jan Van Rijswijcklaan, en twee kleine appartementen met één slaapkamer aan de Bosmanslei, verbonden door een centraal trappenhuis met twee liften. In de verkoops- en afwerkingsfase van het gebouw werd de plattegrond van de verschillende verdiepingen echter aan de wensen van de individuele kopers aangepast. Na de voltooiing in 1961, telden de eerste twee verdiepingen zo twee flats, de derde en de vierde verdieping drie flats, en de bovenste twee verdiepingen slechts één ruime flat. Een klein appartement met één slaapkamer, wellicht oorspronkelijk de conciërgewoning, nam de dakverdieping in. Volgens de bouwplannen werd de begane grond, met uitzondering van de inkomhal in de hoekpartij, over de volledige oppervlakte ontworpen als apotheek met labo’s en kantoren.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#38521, 1914#5708.