Résidence La Fontaine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Résidence La Fontaine

Beschrijving

Appartementsgebouw in sobere art-decostijl, opgetrokken naar een ontwerp van architect Victor Lebens uit 1935, in opdracht van het echtpaar Gustaaf en Louisa Dryepondt-Van Dongen. "Résidence La Fontaine" telt acht bouwlagen boven een souterrain, en maakt deel uit van het bouwblok bestemd voor hoge flatgebouwen tegenover het vroegere Wilrijkseplein. De huisnaam (cf. opschrift) verwijst vermoedelijk naar de fontein van Henri Beyaert, die in 1935 even verderop op de middenberm werd opgericht (zie straatinleiding). De loopbaan van Lebens, die kort vóór 1910 van start ging, was vermoedelijk niet bijzonder productief. In de weinige realisaties die van hem bekend zijn, zoals zijn eigen woning hogerop in de Jan Van Rijswijcklaan, paste hij de beaux-artsstijl toe.

De natuurstenen lijstgevel van vier traveeën beantwoordt aan een vrij klassieke compositie, met een middenrisaliet, een geboste sokkel, en een bovenbouw geritmeerd door oplopende vensteromlijstingen. De twee middentraveeën zijn als een erkerpartij uitgewerkt, steunend op zware consoles. Opmerkelijk is de ruime beglazing van het gevelfront, met brede ramen van vloer tot zoldering. Het vensterschrijnwerk is vernieuwd; het smeedijzer van de deur en de borstweringen bleef behouden.

Het gebouw omvat twee flats van ongelijke grootte per bouwlaag, bediend door het centrale trappenhuis met lift; de garage en de conciërgewoning nemen het souterrain in. Volgens de bouwplannen biedt de plattegrond van het grote appartement ruimte aan een woonkamer en fumoir, een keuken met meidenkamer, twee slaapkamers en een badkamer. In het kleine appartement maakt één slaapkamer plaats voor een kantoor, en ontbreken het fumoir en de meidenkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#2656 en 18#3533.