erfgoedobject

Maaskruis

bouwkundig element
ID
212840
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212840

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maaskruis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

IJzeren Maaskruis gelegen in een veld aan de westelijke oever van de Maas op de grens tussen de deelgemeentes Vucht en Mechelen-aan-de-Maas.

Tot in de 19de eeuw werden de schepen op de Maas getrokken door paarden. De locatie van het kruis was de plaats waar de schepen van vaargeul wisselden naar de andere oever en waar de paarden ook naar het jaagpad op de andere oever moesten. Hiervoor staken de paarden met hun lijndrijvers de rivier over. Bij het kruis was een offerblok voorzien om bescherming af te dwingen voor een veilige overtocht. Er werd ook geofferd voor drijvers die de overtocht niet overleefd hadden. Jaarlijks werd er door de pastoor van Vucht, die hiervoor het offerblok ledigde, een mis opgedragen. Dit kruis is het enige nog overblijvende Maaskruis op de trekkersroute dat aan de oversteek herinnerd.

Zilverkleurig geschilderd smeedijzeren kruis met een gietijzeren heiligenfiguur op een hardstenen sokkel. Het kruis werd in 1995 (of 1993?) gerenoveerd (zie plaatje op de voet van het kruis).

  • Informatiebord, opgesteld door de Heemkundige Kring "Vochte".
  • DE HAAN A., VERDURMEN I. & GEYSKENS B. 2010: De Maasvallei tussen Maaseik en Maasmechelen, Actualisatie van de landschapsatlas, onuitgegeven werkdocument, VIOE, Brussel. Gebaseerd op GEYSKENS B., BATS H. & VAN DEN BROECK M. 2001: "Maasvallei van Stokkem tot Heppeneert" en "Maasvallei van Maasmechelen tot Stokkem met kasteeldomein Vilain XIV", Landschapsatlas, geconsulteerd op http://geo-vlaanderen.gisvlaanderen.be/geo-vlaanderen/landschapsatlas/.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maaskruis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212840 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.