Woning van Laten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Van Laten

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decostijl naar een ontwerp door architect Paul Smekens uit 1926. Opdrachtgever was de Nederlander Nicolaas van Laten (°Amsterdam, 1886), maritiem expert en verzekeringsmakelaar van beroep. Hij had zich in 1919 vanuit Rotterdam te Antwerpen gevestigd, samen met zijn echtgenote Adriana Elisabeth Catharina Koster (°Rotterdam, 1885) en hun pas geboren zoon Nicolaas van Laten junior (°Rotterdam, 1919).

Het ontwerp behoort tot het vroege oeuvre van Smekens, die zich pas in 1921 als zelfstandig architect vestigde. Na een eerste traditionele fase ontwikkelde hij vanaf 1924 een sobere art deco, waartoe ook de meergezinswoning van Laten moet gerekend worden, hoewel dit conventionele ontwerp de vernieuwende kwaliteit mist die zijn belangrijkste realisaties uit deze periode onderscheiden. Voor dezelfde opdrachtgever had Smekens in 1924 al een vandaag verdwenen villa ontworpen aan de Cederlaan (voorheen nummer 8), in een expressieve baksteenarchitectuur verwant aan de architectuur van Amsterdamse School.

De rijwoning van twee ongelijke traveeën, telt vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). Asymmetrische van opzet, legt de compositie van de natuurstenen lijstgevel de klemtoon op de brede zijtravee, door middel van een oplopende driezijdige erker met aansluitend balkon. Verder kenmerkt het parement zich door een vlakke behandeling, met uitzondering van de gegroefde fries onder de kroonlijst. Van een meer uitgesproken art-decokarakter getuigt het typische bloemkorfornament op de borstwering, een motief dat ook opduikt in de smeedijzeren balkonborstwering. De pui werd verbouwd, en ook het schrijnwerk is nieuw.

De plattegrond volgt een specifieke, in deze periode vaker voorkomende typologie, waarbij de begane grond en de eerste verdieping een afzonderlijke burgerwoning vormen, met twee huurappartementen op de hogere verdiepingen, en mansardes. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond achter de garage en de inkomhal ruimte aan de eetkamer en de keuken van de burgerwoning, terwijl het salon, drie slaapkamers, en de badkamer de bel-etage innemen. De huurappartementen met een afzonderlijke inkomhal en trappenhuis, omvatten een woonkamer, twee slaapkamers, een badkamer en een meidenkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1926#23730 (Jan Van Rijswijcklaan), 238#1036 (Cederlaan); foto FOTO-OF#6007; vreemdelingendossier 481#158025.