erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
212862
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212862

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze verzorgde neoclassicistische burgerwoning werd circa 1900 gebouwd voor rekening van Ed. Bernaerts, als centrale woning van een reeks met drie identieke gevels. Waar nummers 28 en 32 hun authenticiteit verloren, is nummer 30 gaaf bewaard. Het betreft een burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel die een voorbeeld is van de afwerking die men op het Zuid beoogde: hardstenen plint, kordonlijsten, regelmatig geplaatste muuropeningen, verzorgd stucwerk met onder meer vensteromlijstingen, imitatievoegen, klossen onder kroonlijst, centraal balkon met gietijzeren leuning, ijzeren borstweringen op bovenverdieping. Schrijnwerk in de segmentbogige muuropeningen op het gelijkvloers is bewaard: schuiframen en fraaie vleugeldeur.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 122.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212862 (Geraadpleegd op 19-06-2021)