erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
212863
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212863

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

De woning maakt deel uit van de mooie, ononderbroken huizenrij van nummers 21 tot 47, die met de verzorgde neoclassicistische of eclectische lijstgevels een goede getuige is van het oorspronkelijke straatbeeld in de Cuylitsstraat, als één van de mooiere straten op het Zuid.

Eclectisch burgerhuis gebouwd naar een ontwerp van Albert Arnou van 1893 in opdracht van Paulina Potters. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met houten dakvenster, met rechts daarvan een lagere, oorspronkelijk slechts één bouwlaag tellende aanbouw onder plat dak met doorgang naar achterbouw. De verzorgde, origineel opgebouwde, rood bakstenen lijstgevel op hardstenen plint is verlevendigd met siermetselwerk in de boogvelden en natuurstenen speklagen en kordons. De centrale travee wordt geaccentueerd door een balkon met breed deurvenster. Bakstenen pilasters lijnen de traveeën af, op de bovenverdieping doorlopend in natuurstenen modillons die de houten kroonlijst dragen. Getoogde muuropeningen met strek en rechthoekige muuropeningen onder natuurstenen of ijzeren latei; allemaal met bewaard schrijnwerk, onder meer paneeldeuren.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 250.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vervaet, Celine
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212863 (Geraadpleegd op 19-06-2021)