erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
212865
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212865

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het burgerhuis op nummer 36 is opgetrokken voor J. en R. Elen naar ontwerp van F. Van Hombergen van 1896. De woning past perfect tussen de andere eind-19de-eeuwse burgerhuizen gelegen in de oostelijke helft van de Beeldhouwersstraat, waar ze de basisbebouwing uitmaken. Het gaat om enkelhuizen die met hun drie traveeën en drie bouwlagen en verzorgde, maar vrij standaard uitgewerkte lijstgevels, goede voorbeelden zijn van de basisarchitectuur die het Zuid typeert. De gepleisterde en geschilderde lijstgevels van dergelijke woningen worden gekenmerkt door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen of modillons, al dan niet met tandlijst en een hardstenen plint met keldergaten. Ritmering door kordons en doorlopende vensterdorpels, imitatievoegen op gelijkvloerse verdieping. Rechthoekige muuropeningen met schuiframen op gelijkvloerse en T-ramen op bovenverdiepingen, vleugeldeur met bovenlicht en hardstenen treden, voetenschraper. Het centrale venster is vaak versierd met balkon of frontonbekroning. Vaak werden dergelijke woningen en samenstellen van twee of meer identieke woningen gebouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 1083.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212865 (Geraadpleegd op )