erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 212867   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212867

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woning op nummer 48 vormde samen met het in 1957 door een appartement vervangen burgerhuis op nummer 50, een samenstel van twee identieke, spiegelende neoclassicistische burgerhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De woningen werden net als de woning op nummer 8 in 1899 ontworpen door bouwmeester Fl. Verbraeken voor J.H. Cupérus. Door een verbouwing in 1961 werden de imitatievoegen op de gelijkvloerse verdieping vervlakt. Nummer 48 vormt het sluitstuk van de bijna helemaal bewaarde eind-19de- en begin-20ste-eeuwse woningrij in de Beeldhouwersstraat.

De woning is gelegen in de oostelijke helft van de straat, waar ze deel uitmaakt van de eind-19de-eeuwse basisbebouwing. Het gaat om enkelhuizen die met hun drie traveeën en drie bouwlagen en verzorgde, maar vrij standaard uitgewerkte lijstgevels, goede voorbeelden zijn van de basisarchitectuur die het Zuid typeert. De gepleisterde en geschilderde lijstgevels worden gekenmerkt door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen of modillons, al dan niet met tandlijst en een hardstenen plint met keldergaten. Ritmering door kordons en doorlopende vensterdorpels, imitatievoegen op gelijkvloerse verdieping. Rechthoekige muuropeningen met schuiframen op gelijkvloerse en T-ramen op bovenverdiepingen, vleugeldeur met bovenlicht en hardstenen treden, voetenschraper. Het centrale venster is vaak versierd met balkon of frontonbekroning. Vaak werden dergelijke woningen en samenstellen van twee of meer identieke woningen gebouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 251, 18 # 42612, 18 # 37155.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212867 (Geraadpleegd op 05-08-2020)