erfgoedobject

Burgerhuis met magazijn

bouwkundig element
ID
212868
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212868

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woning in de Cuylitsstraat nr. 23 is een neoclassicistische burgerwoning met bijhorend magazijn in de Dendermondestraat nummer 18, gebouwd circa 1895 voor Henri De Bosschere.

Rijhuis op hardstenen plint van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en met kroonlijst en tandfries. Klassiek opgebouwde en afgewerkte lijstgevel met imitatievoegen in de eerste en tweede bouwlaag, balkon met balusters op consoles in de tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen, omlijst en met T-vormig schrijnwerk op de verdiepingen, schuiframen in de eerste bouwlaag. De woningen in de Cuylitsstraat nummers 21 tot 47 vormen een mooie, ononderbroken rij eind-19de-eeuwse burgerhuizen met verzorgde neoclassicistische of eclectische lijstgevels. De huizenrij is een goede getuige van het oorspronkelijke straatbeeld in de Cuylitsstraat, als één van de mooiere straten op het Zuid.

Het magazijn is een functioneel vormgegeven rood bakstenen gebouw van drie traveeën en drie bouwlagen. Sobere puntgevel; op het gelijkvloers twee rechthoekige inrijpoorten, op de verdiepingen segmentbogige muuropeningen met strek; centraal laaddeuren, geflankeerd door lage vensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 137.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vervaet, Celine
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met magazijn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212868 (Geraadpleegd op 19-06-2021)