erfgoedobject

Twee bijgebouwen van het station Eisden-Mijn

bouwkundig element
ID
212870
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212870

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het station is gelegen aan het zogenaamde Kolenspoor dat werd aangelegd als een volwaardige lijn in begin jaren 1920 als verbinding met het station van As. Het zeer sobere station met twee bijgebouwtjes werd gebouwd in 1926 (aanwezig op de topografische kaart van 1933) en diende naast het vervoer van kolen ook als halte voor de vele mijnwerkers die als pendelaars naar de mijn kwamen. De spoorlijn wordt sinds 2000 gebruikt voor toeristische doeleinden.

Het oorspronkelijke houten station is helemaal vernieuwd. Bij de nieuwbouw werd wel het oude volume gerespecteerd (met minder traveeën). Ten zuidoosten van het station zijn nog twee kleinere nutsgebouwen bewaard gebleven. Twee rechthoekige volumes op een rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder overkragend pannen zadeldak op schoorstukken. Opgebouwd uit een houten skelet met bakstenen vullingen, gecementeerde en zwart geschilderde plint.

  • www.cafe-de-statie.be/historie (geraadpleegd op 26/03/2011)

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Station As

  • Is gerelateerd aan
    Steenkoolmijn van Eisden: Tuinwijk Eisden-Mijn

  • Is deel van
    Eisden


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee bijgebouwen van het station Eisden-Mijn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212870 (Geraadpleegd op )