erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
212872
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212872

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woningen van nummers 21 tot 47 vormen een mooie, ononderbroken rij eind-19de-eeuwse burgerhuizen met verzorgde neoclassicistische of eclectische lijstgevels. De huizenrij is een goede getuige van het oorspronkelijke straatbeeld in de Cuylitsstraat, als één van de mooiere straten op het Zuid.

Neoclassicistische burgerwoning gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1893 ingediend door Jos Van den Bergh. Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak dat twee dakvensters met een driehoekig fronton bevat, oorspronkelijk voorzien van topstukken. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met verzorgde afwerking: kroonlijst op klossen en met tandlijst, hardstenen plint, imitatievoegen in de eerste bouwlaag, kordonlijst, rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 781.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212872 (Geraadpleegd op 19-06-2021)