erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
212873
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212873

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woningen van nummers 21 tot 47 vormen een mooie, ononderbroken rij eind-19de-eeuwse burgerhuizen met verzorgde neoclassicistische of eclectische lijstgevels. De huizenrij is een goede getuige van het oorspronkelijke straatbeeld in de Cuylitsstraat, als één van de mooiere straten op het Zuid.

Nummer 35 is een neoclassicistische burgerwoning gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1896 naar ontwerp van J. Vandewijer-Heuts voor de heer Olofs. Rijwoning van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die volgens de eind-19de-eeuwse standaarden is afgewerkt: kroonlijst op klossen en modillons en met tandfries, hardstenen plint, imitatievoegen op gelijkvloers, regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen. Vensteropeningen op eerste bouwlaag in omlijsting met versierde sluitstenen en borstweringen en een balkon op consoles in de middentravee; bovenvensters geflankeerd door smalle pilasters.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 561.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vervaet, Celine
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212873 (Geraadpleegd op 14-05-2021)