erfgoedobject

Neoclassicistisch samenstel

bouwkundig element
ID
212878
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212878

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woningen van nummers 81 tot 97 vormen een mooie, ononderbroken rij eind-19de-eeuwse burgerhuizen met verzorgde neoclassicistische of eclectische lijstgevels. De huizenrij is een goede getuige van het oorspronkelijke straatbeeld in de Cuylitsstraat, als één van de mooiere straten op het Zuid.

Nummers 89 tot 93 vormen een samenstel van drie bijna identieke neoclassicistische burgerhuizen van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, gebouwd circa 1896 voor eigen rekening van aannemer Felix Burlet. De centrale woning heeft een iets hogere kroonlijsthoogte, wat niet op het plan in de bouwaanvraag is aangeduid. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels kennen de standaardafwerking die typerend is voor het Zuid: hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen, imitatievoegen op gelijkvloerse verdieping, als risaliet uitgewerkte centrale travee met imitatievoegen en balkon.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 1320.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch samenstel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212878 (Geraadpleegd op 19-06-2021)