Kinderopvangcentrum Molenberg

Beschrijving

Verschillende gebouwen uit de jaren 1950 opgericht door de vzw Koninklijke Openluchtwerken Limburg, gelegen in de bossen van Lanaken rond een grasplein met centraal een grote stoof van inheemse eik.

Het domein bestaat uit een centraal gelegen hoofdgebouw, een (conciërge?)woning ten noordoosten hiervan en verschillende paviljoenen, alle geschikt rond een centraal plein en het hoofdgebouw. Alle gebouwen hebben een min of meer zuidelijke oriëntatie. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw is er een Mariabeeld opgesteld in een eenvoudige bakstenen constructie.

In 1946 werd de vzw Openluchtwerken Limburg opgericht te Rekem. In 1948 werd de verkoop van het domein van de vzw Maatschappelijke ontwikkelingswerken voor Limburg aan de vzw Openluchtwerken van Limburg geregistreerd op het kadaster en werden de eerste twee gebouwen opgetekend, namelijk het hoofdgebouw en de (conciërge?)woning die stonden geregistreerd als school en huis. Het centrum was een "kolonie voor verzwakte kinderen", waarbij de nadruk op de gezondheid lag. In 1952 werd een eerste vergroting geregistreerd op het kadaster, met de bouw van een nieuw paviljoen ten zuiden van het hoofdgebouw, en werd de school als kindertehuis benoemd. In 1953, 1955, 1956 en 1968 werden nogmaals nieuwe paviljoenen op het domein geregistreerd. Vanaf 1978 kreeg het zijn naam van "kinderopvangcentrum", heden "Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg".

Het hoofdgebouw bestaat uit een lang, min of meer rechthoekig volume op een verhoogde begane grond van een ongelijk aantal bouwlagen onder een complexe leien bedaking met dakvensters en dakkapellen. De sokkel bestaat uit breuksteen, de bovenbouw is uitgewerkt in witgeschilderde baksteen, met uitzondering van de begane grond. Getoogde muuropeningen op de begane grond en rechthoekige bovenvensters, de ramen bestaan uit smalle ijzeren profielen met een kleine onderverdeling.

De woning dateert uit dezelfde periode en is opgebouwd uit een combinatie van een lijst- en puntgevel uit baksteen onder een leien bedaking met klimmende dakkapellen. De puntgevel is witgeschilderd, er is een ronde erker aan de zuidzijde en er zijn voornamelijk rechthoekige muuropeningen met uitzondering van twee oculi. De verschillende paviljoenen hebben een zeer eenvoudige architectuur van slechts één bouwlaag.

• Kadaster Limburg, mutatieschetsen Lanaken, afdeling III (Rekem), 1948/1, 1952/1, 1953/1, 1955/2, 1956/1 en 1968/1.

Auteurs: Verwinnen, Katrien