Brouwerswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Sint-Amands
Deelgemeente Sint-Amands
Straat Jan Van Droogenbroeckstraat
Locatie Jan Van Droogenbroeckstraat 11, Sint-Amands (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Sint-Amands (adrescontroles: 20-10-2006 - 20-10-2006).
  • Inventarisatie Sint-Amands (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Brouwerswoning

Deze bescherming is geldig sinds 22-09-1997.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Woning in eclectische stijl met cottage- en art-nouveau-inslag, in 1909-1912 gebouwd in opdracht van het echtpaar Hallez; eenvoudig bijgebouw achteraan (nok loodrecht op de straat), voorheen kolenhok, wasplaats, paardenstal. Van de vroegere brouwerij bleef niets bewaard.

Speels opgebouwd woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder overkragende zadeldaken, afgewerkt met windborden en drakenkopversiering (nok parallel aan en loodrecht op de straat, kunstleien en pannen).

Combinatie van lijst- en topgevels, uitgevoerd in baksteen en arduin; opvallend zijn vooral de risalietvormende verhoogde zijtravee. Linkertravee met hal en trapzaal, opgevat als manke puntgevel, met trapvormig opgebouwde vensters; deurpartij met houten balkon, waarvan de hoekstijlen doorlopen naar een beglaasde erker onder het dak; rechthoekige deur met kroonlijst en hoefijzerboogvormig bovenlicht van gekleurd glas in lood, gevat in uitwaaierende omlijsting van arduin. Soberder rechter risaliet met doorgang modo garage, waarin segmentboogpoort. Eenvoudige achtergevel met origineel tochtportaal van ijzer en glas; vernieuwde luifel.

Interieur: ruime, overvloedig verlichte inkomhal gedomineerd door een houten bordestrap met sierlijk uitgewerkte trappaal en -spijlen (pitchpine). Salon met witmarmeren schoorsteen in neo-Lodewijk-XVI-getinte stijl met uitschuifbaar kacheltje en kacheldeurtjes uit bouwperiode; eetplaats met zwartmarmeren schoorsteen in neoclassicistische trant, volgens eigenares afkomstig van een huis in Antwerpen. Plafonds van trapzaal en leefruimten met versieringen in stuc. Voormalige keuken met typische lambrisering van ivoorkleurige tegels met afgeschuinde kantjes en beglaasde deur met gezandstraald motief; huidige keuken in aangepast bijgebouw.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Sint-Amands, schetsen, 1915/3.
  • Informatie en foto's: mevrouw Vermoesen.

Bron: De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Jan Van Droogenbroeckstraat

Jan Van Droogenbroeckstraat (Sint-Amands)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.