Gedenkkruis 3de linieregiment

Beschrijving

Gelegen op de parking vlak naast de taverne "Steenstrate", Provincieweg nummer 2 (N369 Ieper-Diksmuide), bij de brug over het kanaal Ieper-IJzer, op circa 1 kilometer ten noordoosten van Zuidschote.

Historische Achtergrond

Dit gedenkteken werd opgericht in vervanging van de gedenktekens op de brug van Steenstrate. Deze brug, waarvan de brugleuningen getooid waren met bronzen geweren, palmen en gedenkplaten, werd vernietigd door de terugtrekkende Britse troepen op 28 mei 1940. De bronzen gedenkplaten werden echter voordien door een buurtbewoner in veiligheid gebracht, zodat ze opnieuw konden gebruikt worden voor het nieuwe gedenkteken. Het gedenkteken werd opgericht op initiatief van de verbroedering der oud-strijders van de 3de en 23ste linieregimenten en onthuld op 26 april 1953. Het wil herinneren aan hun rol tijdens de gevechten die volgden op de Duitse gasaanval van 22 april 1915 (Tweede Slag bij Ieper).

Toen de Eerste Slag bij Ieper gestreden was (18 oktober – 22 november 1914) hadden de Duitse troepen zich op de hoger gelegen gebieden in een wijde boog omheen Ieper ingegraven. Na de eerste oorlogswinter wilde de Duitse legerleiding de patstelling doorbreken door de inzet met een nieuw wapen: stikgas. Zowel op het oostelijke als op het noordelijke deel van de Ieperboog werden cilinders met chloorgas ingegraven door speciaal opgeleide Duitse genietroepen. Op 22 april 1915, om 17 uur, toen de wind uit het noorden kwam, werden de ventieltjes van zo'n 5000 cilinders opengezet tussen Schreyboom (halfweg tussen Langemark en Poelkapelle) en Steenstrate. De beschaving maakte voor het eerst kennis met chemische oorlogvoering… De frontbezetting aan geallieerde zijde zag er vóór de gasaanval als volgt uit: ten noorden van de brug van Steenstrate lag de Belgische 6de legerdivisie langs de westelijke kanaaloever. Tussen Steenstrate tot ten noorden van Langemark lag de 87ste Franse Territoriale Divisie (die bestond uit oudere reserve-soldaten, de zogenaamde Pépères); aansluitend tot aan de Brugseweg ten zuiden van Poelkapelle lag de 45ste Algerijnse Divisie (ook wel les Joyeux genoemd). Vanaf de Brugseweg lag de Canadese 1ste Divisie tot aan 's Graventafels, waar Britse divisies (respectievelijke 28ste, 27ste en 5de Divisie) het front overnamen. Tegenover deze eenheden lagen de Duitse troepen, die veel sterker in getale waren: tegenover de Belgen lag de 45ste Reserve Divisie; tegenover de twee Franse divisies lagen de 46ste, 52ste en 51ste Reserve Divisie, met de 4de Marinebrigade in reserve; tegenover de Canadezen lagen de 2de Reserve Ersatz Brigade en de 38ste Landwehr Brigade, met de 37ste Landwehr Brigade in reserve. Tegenover de Britten ten slotte lagen respectievelijk de 53ste en 54ste Reserve Divisies, de 39ste en 30ste Infanteriedivisies en de 3de Beierse Divisie. Vooral de twee Franse divisies zouden de gaswolk over zich heen krijgen. Velen stikten in de eerste lijn, anderen vluchtten in paniek weg. De chaos was compleet. Beschermd met Riechpäkchen tegen het chloorgas trokken de Duitsers vijftien minuten na het loslaten van het gas ten aanval. Ze trokken op tot de hoogte van Pilkem en het bos ten zuidwesten van Sint-Juliaan (Kitchener's Wood). Op enkele uren tijd was een kilometerslange bres geslagen in de geallieerde verdediging. Die avond groeven de Duitse troepen zich echter in, wat tactisch gezien een kapitale fout zou betekenen, althans vanuit Duits standpunt: Ieper lag die avond namelijk voor het grijpen…. Na de gasaanval zou hevig gevochten worden in de omgeving van Steenstrate. De Belgische grenadiers, die zich de 22ste april om 17 uur ten noorden van Steenstratebrug bevonden, waren vreemd genoeg gespaard gebleven van de giftige gaswolk. Deze grenadiers poogden er met mitrailleurvuur, een winkelhaak-opstelling en met de steun van niet-gevluchte Franse troepen, de Duitse aanvallen ter hoogte van Steenstrate tegen te houden. Niettemin slaagden de Duitsers erin het Kanaal Ieper-IJzer over te steken. De 24ste april slaagden de Duitsers erin het gehucht Lizerne te veroveren en door te stoten richting Zuidschote. De Belgen werden nu in hun flank bedreigd, temeer de Duitsers opnieuw chloorgas inzetten. Uiteindelijk zouden Franse troepen, met de hulp van Belgische artillerie, erin slagen het gehucht Lizerne te heroveren op 27 april. Midden mei werden de Duitsers over het Kanaal teruggedreven. Bij de gevechten rond Steenstratebrug waren naast diverse Franse eenheden (onder meer 87 D.I.T., 45 D.I.T., 153 D.I.) Belgische grenadiers, karabiniers en manschappen van het 3de en 4de linieregiment betrokken. Rechts, bij Sint-Juliaan, waren het de Canadezen die op hun flank de aanvallende Duitsers het hoofd moesten bieden. Weldra werden ze bijgestaan door haastig bijgehaalde troepen: de Indische Lahoredivisie, Britse bataljons die in reserve van het front bij Ieper lagen (Geddes Brigade), een Marokkaanse brigade, de eerste Britse territoriale divisie (50th Northumbrian), de beroepssoldaten van de 4de divisie en de elitetroepen uit de 3de cavaleriedivisie. De gevechten zouden ruim een maand duren. Meter na meter rukten de Duitsers op over de Pilckem Ridge en door Kitchener's Wood, richting Wieltje. Daardoor kwam de rest van de grote boog in het noordoosten en oosten van de Ieperboog in gevaar ('s Graventafel, Zonnebeke, Polygoonbos) en werd op 5 mei 1915 strategisch ontruimd. Op Mauser Ridge (ten zuiden van Pilkem) en bij Mouse Trap Farm (ter hoogte van waar nu de autoweg stopt) werden nog verschillende aanvallen ingezet tot de slag ophield op het einde van de zeer bloedige 24ste mei 1915.

Kenmerken

Gedenkteken bestaande uit een lage breukstenen muur, gebouwd in U-vorm, afgedekt met hardstenen platen. In het midden een hoog wit beschilderd kruis, waarin een sabel is uitgehouwen. De bevloering is eveneens uit breuksteen. Op de muur zijn drie bronzen gedenkplaten aangebracht. Onderaan het kruis een bronzen gedenkplaat met het getal "3" en een kroon erboven. Linkse tekstplaat: "A la glorieuse mémoire des 162 officiers sous-officiers et soldats du 3e régiment de ligne qui, du 24 Avril au 10 Mai 1915, sont tombés à Steenstraat, en contribuant à briser l'offensive allemande déclenchée le 22 Avril au moyen de gaz asphyxiants". Rechtse tekstplaat: "Ter roemryke nagedachtenis aan de 162 officieren, onderofficieren en soldaten van het 3e linieregiment, die van 24 April tot 10 Mei 1915, gevallen zyn te Steenstraat by hun deelneming aan het stuiten van het Duitsch offensief, dat op 22 April losgeketend werd met stikgassen". Hoogte: 406 centimeter, breedte: 404 centimeter, diepte: 412,5 centimeter.

• S.N. s.d.: Het tracé van de A19 en het historisch & cultuurtoeristisch perspectief. Steenstrate - Pilkem Ridge - Wieltje, een historisch cruciaal deel van een historisch en cultuurtoeristisch bijzonder belangrijke frontlijn, onuitgegeven document.
  • BACCARNE R. & STEEN J. 1979: Boezinge 1914-1918. Gasaanval. 2e Slag om Ieper, Wervik.
  • BACCARNE R. & STEEN J. 1975: Boezinge na 1914-1918, Wervik.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (664): Gedenkkruis 3de linieregiment (Bikschote - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore