Kapel Heilige Familie

Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Sasstraat
Locatie Sasstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Ieperleekanaal (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 01-01-2011 - 31-12-2011).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Heilige Familie

is deel van de bescherming als monument Sas van Boezinge met verdedigingswerk en sluis

Beschrijving

Heilige Familiekapel, gelegen aan de Sasstraat in bosrijke omgeving in de nabijheid van de Sluis van Boezinge-sas; opgericht omstreeks 1925.

In gele baksteen opgetrokken betreedbare kapel van één travee onder zadeldak (leien). Puntgevel met halfsteens verzonken trapsgewijs oplopend muurvlak met rondboog deuropening met houten vleugeldeur; in geveltop nis met de letters 'JMJ'; bekroond met ijzeren kruis gecombineerd met koperen Sint-Andrieskruis.

Interieur: portaal, afgescheiden met metalen traliewerk van altaar; houten spitsbooggewelf. Stucwanden met sjabloonbeschildering. Eenvoudig altaar met plaasteren Heilige Familie-beeld, geflankeerd door vier kandelaars en twee plaasteren beelden (Heilig Hartbeeld en een buste). Boven Heilige Familiebeeld glasraam met initialen 'JMJ'. Toegewijd aan de Heilige Familie, wat in West—Vlaanderen eerder zelden voorkomt.

• DEGRANDE V. 2008: Waar men gaat langs Vlaamse wegen… Statistische en volkshistorische synthese van de weg- en veldkapellen in West-Vlaanderen, Assebroek , 52 & 230.

Auteurs: Becuwe, Frank