Sluiswachterswoning Boezinge-dorp

Beschrijving

Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog van het 17de-eeuwse schutsluiscomplex van Boezinge-Sas werden omstreeks 1930 twee nieuwe sluizen gebouwd, namelijk één op de plaats van de oude sluis op het gehucht Boezinge-Sas en één ter hoogte van Boezinge-dorp. Door de bouw van deze tweede sluis is het kanaal Ieper-IJzer voortaan in een boven-, midden- en benedenvaart opgedeeld. Tezelfdertijd werd bij deze sluis een sluiswachtershuis gebouwd dat identiek is aan het sluiswachtershuis bij het sluiscomplex van Boezinge-Sas.

Alleenstaand diephuis midden deels omhaagd siertuintje. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen); een klimmend dakvenster. Nieuwbouw van omstreeks 1930 maar nog volledig aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse bouwtrant. Rode baksteenbouw onder meer versierd door dambordverband. Gebruik van simili-natuursteen ter markering van sokkel, voor sluit- en aanzetstenen, en voor onder- en bovendorpels van de rechthoekige muuropeningen.

Zijgevels. Aflijnende tandlijst. Links aanleunend nutsgebouwtje onder lager zadeldak.

• DESMEDT H. 1969: Het nieuwe sas te Boezinge, Iepers Kwartier, 5, 137-138.