erfgoedobject

Hoekcomplex ontworpen door Prosper Buyck

bouwkundig element
ID
21309
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21309

Juridische gevolgen

Beschrijving

In zijn geheel ontworpen hoekcomplex met de Nederkouter naar ontwerp van architect Prosper Buyck. Beschilderde bakstenen gevelwand van zes traveeën met afgesnuite hoektravee, drie bouwlagen en laag zadeldak (pannen) op de centrale travee gedateerd "anno 1900". Begane grond met verschillende verbouwde winkelpuien onder meer houten winkelramen voor het hoekpand. Aflijnende puilijst en verticaal gelede bovenverdieping met kolossale pilasters en korf- en rondboogvormige nissen met gekoppelde vensters. Geaccentueerde centrale deurtravee, op de bel-etage voorzien van drielicht met Ionische zuilen die een centraal driehoekig fronton ondersteunen; ingeschreven boogveld met jaartal. Borstweringen en boogvelden in vermelde nissen verrijkt met stucpanelen met neorenaissance inslag. Nummer 3 met smalle deurtravee en houten erker.

De zijgevel in de Nederkouter, heden behorende bij het hoekpand, vormde aanvankelijk een afzonderlijk huis met midden 19de-eeuwse voorgevel: twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Omlijste vensters met sluitsteen en ijzeren leuningen op de bel-etage. Versierde borstwering en halve-verdieping met kleine venstertjes in rijke stucversiering.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1899/C/66.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekcomplex ontworpen door Prosper Buyck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21309 (Geraadpleegd op 16-05-2021)