Ommegangkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ommegangkapel

Beschrijving

Neoclassicistische Onze-Lieve-Vrouwekapel daterend van 1813, gelegen op de hoek met de Braekepoort. Op gevelsteen chronogram "MarIa VerbLeYD aLLe VoLCk" (1813). Oorspronkelijk een stukje meer naar het noordwesten gelegen, maar wegens aanpassingen aan de weg afgebroken en heropgebouwd op de huidige plaats, naar verluidt in het derde kwart van de 20ste eeuw, met gedeeltelijke materiaalrecuperatie.

Bakstenen gebouw op beraapte plint, rechthoekige plattegrond, zadeldak met leien en zink. Gekarakteriseerd door gecementeerde en licht uitspringende hoekbanden en rondlopende geprofileerde natuurstenen kroonlijst. Rondboogdeur, met schijnvoegen gecementeerde omlijsting met opliggend waterlijstje. Steekboogvormige vensters, met schijnvoegen gecementeerde omlijsting met dito negblokken. Boven in de puntgevel oeil-de-boeuf met gecementeerde omlijsting, metalen schrijnwerk met Mariamonogram. Gevel bekroond door houten kroonlijst, sierlijk ijzeren kruis op top.

Interieur met verscheidene polychrome heiligenbeeldjes.

Op de zijgevel recent metalen gevelplaatje (gedateerd 1987): "kapel 'weg om' 1813".