Ommegangkapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Aarschot
Deelgemeente Aarschot
Straat Leibergweg
Locatie Leibergweg zonder nummer, Aarschot (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Demervallei (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 18-01-2011 - 30-06-2011).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ommegangkapel

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistische Onze-Lieve-Vrouwekapel daterend van 1813, gelegen op de hoek met de Braekepoort. Op gevelsteen chronogram "MarIa VerbLeYD aLLe VoLCk" (1813). Oorspronkelijk een stukje meer naar het noordwesten gelegen, maar wegens aanpassingen aan de weg afgebroken en heropgebouwd op de huidige plaats, naar verluidt in het derde kwart van de 20ste eeuw, met gedeeltelijke materiaalrecuperatie.

Bakstenen gebouw op beraapte plint, rechthoekige plattegrond, zadeldak met leien en zink. Gekarakteriseerd door gecementeerde en licht uitspringende hoekbanden en rondlopende geprofileerde natuurstenen kroonlijst. Rondboogdeur, met schijnvoegen gecementeerde omlijsting met opliggend waterlijstje. Steekboogvormige vensters, met schijnvoegen gecementeerde omlijsting met dito negblokken. Boven in de puntgevel oeil-de-boeuf met gecementeerde omlijsting, metalen schrijnwerk met Mariamonogram. Gevel bekroond door houten kroonlijst, sierlijk ijzeren kruis op top.

Interieur met verscheidene polychrome heiligenbeeldjes.

Op de zijgevel recent metalen gevelplaatje (gedateerd 1987): "kapel 'weg om' 1813".

Bron: -

Auteurs: Thomas, Hans

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Aarschot

Aarschot (Aarschot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.