erfgoedobject

Interbellumvilla

bouwkundig element
ID: 213132   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213132

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumvilla
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

  • is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Kouterberg-Kapittelberg
    Deze aanduiding is geldig sinds 19-10-2016

Beschrijving

Interbellumvilla met reminiscenties aan de cottagestijl, kadastraal geregistreerd in 1926. Iets hoger gelegen ten opzichte van het straatniveau, in een grote omringende beboomde tuin, achteraan met boomgaard. In de rechtertravee gevelsteen "onder ons".

Bakstenen gebouw met verhoogde begane grond op rechthoekige plattegrond, twee travee├źn en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak met de nok dwars op de straat (kunstleien). Gevel gekarakteriseerd door vooruitspringende rechtertravee, waardoor een dubbele puntgevel ontstaat, de linkse bekroond door een metalen piron. Gebruik van natuursteen voor muurbanden en verticale banden in de geveltop. De ingang wordt gemarkeerd door een houten veranda, hierboven driezijdige houten erker.

Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en natuurstenen of similistenen lateien, bewaard schrijnwerk. Gevel bekroond door een houten kroonlijst op modillons en met houten windborden.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 2, 1926/6.

Bron     : -
Auteurs :  Thomas, Hans
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Interbellumvilla [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213132 (Geraadpleegd op 07-07-2020)