Herenhuis van 1914

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Aarschot
Deelgemeente Aarschot
Straat Leuvensestraat
Locatie Leuvensestraat 94, Aarschot (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Demervallei (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 18-01-2011 - 30-06-2011).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1914

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Typologieherenhuizen
DateringWO I

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis geregistreerd in 1914, op een perceel waar in 1913 de afbraak van enkele oudere panden werd geregistreerd.

Baksteenbouw op blauwe hardstenen plint, vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok evenwijdig met de straat). Lijstgevel met strakke ordonnantie, boven de toegangsdeur gemarkeerd door zandstenen balkon geschraagd door twee grote zandstenen consoles. Gietijzeren balkonhek. Voorts zandstenen muurbanden en puilijst. Voor het gelijkvloers en de eerste verdieping rechthoekige muuropeningen onder neoclassicistisch geïnspireerde zandstenen lateien. Op de tweede verdieping steekboogvormige vensters. Lekdrempels in blauwe hardsteen op het gelijkvloers, zandsteen voor de overige verdiepingen. Bewaard houten schrijnwerk met schuiframen op het gelijkvloers. Houten kroonlijst op modillons.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 2, 1913/25, 1914/35.

Bron: -

Auteurs: Thomas, Hans

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Leuvensestraat

Leuvensestraat (Aarschot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.