Gemeente Aarschot
Deelgemeente Langdorp
Straat Langdorpsesteenweg
Locatie Langdorpsesteenweg 256, Aarschot (Vlaams-Brabant)

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Demervallei (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 18-01-2011 - 30-06-2011).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dorspwoning met dubbelhuisopstand, iets hoger dan straatniveau gelegen, voorgelegen platform via trap toegankelijk vanaf de straat. In 1900 kadastraal geregistreerd als nieuwbouw op de plaats van een ouder volume, weergegeven op een prentkaart van 1902.

Bakstenen breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) op gecementeerde plint. Lijstgevel gekarakteriseerd door het gebruik van gesinterde baksteen (muurbanden, boogtrommels, ontlastingsbogen, fries) en vooruitstekend hoofdgestel. Gewijzigde gevelordonnantie met oorspronkelijk deuren in de tweede en zesde travee. Op het gelijkvloers rechthoekige muuropeningen onder korfboogvormige spaarvelden (oorspronkelijk beluikt, vernieuwd schrijnwerk). Blauwe hardstenen latei en lekdrempels. Op de verdieping steekboogvormige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels (bewaard schrijnwerk). Gevel bekroond door vooruitspringend hoofdgestel deels omlopend rond de vensters van de verdieping. Hierboven muizentandfries en houten kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 4, Langdorp 2, 1900/22.
  • PEETERS André, DE WEL Guido e.a. 1976: Honderd jaar de lens op Langdorp. Langdorp.