Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1947

Gemeente Aarschot
Deelgemeente Langdorp
Straat Langdorpsesteenweg
Locatie Langdorpsesteenweg zonder nummer, Aarschot (Vlaams-Brabant)

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Demervallei (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 18-01-2011 - 30-06-2011).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1947

Beschrijving

Wegkapel volgens gevelsteen gebouwd in 1947 naar ontwerp van M. Fasbinder. Op de plaats van een kapel van 1877 (weergegeven op topografische kaart van 1893), zie gerecupereerde gevelsteen in achtergevel : "IIIAI(?) 1877 AVDE(?)" met toevoeging "M. FASBINDER 1947".

Westelijk georiënteerde bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond met vlakke koorsluiting onder kunstleien zadeldak (nok evenwijdig aan de steenweg), met ijzeren kruis op het dak. Puntgeveltje gemarkeerd door verdiepte rondboogdeur afgeboord door gele bakstenen, dak rustend op uitkragende bakstenen als schouderstukken. Bewaard schrijnwerk, gevel bekroond door houten kroonlijst. In de zijgevels telkens rondboogvenstertje met bewaard schrijnwerk.

Interieur met bakstenen spitstongewelf, betegelde wanden en vloer. Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in kunststof.

Auteurs: Thomas, Hans