Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Aarschot
Deelgemeente Langdorp
Straat Oude Mechelsebaan
Locatie Oude Mechelsebaan 567, Aarschot (Vlaams-Brabant)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Demervallei (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 18-01-2011 - 30-06-2011).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve gelegen op de hoek van de Oude Mechelsebaan en de Oudenstokstraat, daterend van het einde van de 18de, begin van de 19de eeuw. Nog niet weergegeven op de Ferrariskaart, echter wel op de primitieve kadasterkaart (1822, Aarschot 3de afdeling/Langdorp 1ste afdeling/Sectie C/perceel 57). Fasegewijs tot stand gekomen, van west (woonhuis) naar oost (toevoeging geregistreerd in 1975).

Verankerd bakstenen onderkelderd gebouw onder zadeldak met Vlaamse pannen en golfplaten (nok evenwijdig aan de Oude Mechelsebaan), muurvlechtingen en aandak rechts (ten westen). Lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, twee beluikte kloosterkozijnen met houten tussenlatei en lekdrempels, bovenlichten getralied. Rechthoekige deuropening. Bewaard houten schrijnwerk. In de zijpuntgevel (deels heropgebouwd) twee beluikte vensters met gebruik van natuurstenen negblokken om de luiken aan te bevestigen. Achter het hoevegebouw met gras begroeid erf met enkele oude bomen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 3, Langdorp 1, 1975/26.

Bron: -

Auteurs: Thomas, Hans

Datum tekst: 2011

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Langdorp

Langdorp (Aarschot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.