erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
213148
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213148
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve gelegen op de hoek van de Oude Mechelsebaan en de Oudenstokstraat, daterend van het einde van de 18de, begin van de 19de eeuw. Nog niet weergegeven op de Ferrariskaart, echter wel op de primitieve kadasterkaart (1822, Aarschot 3de afdeling/Langdorp 1ste afdeling/Sectie C/perceel 57). Fasegewijs tot stand gekomen, van west (woonhuis) naar oost (toevoeging geregistreerd in 1975).

Verankerd bakstenen onderkelderd gebouw onder zadeldak met Vlaamse pannen en golfplaten (nok evenwijdig aan de Oude Mechelsebaan), muurvlechtingen en aandak rechts (ten westen). Lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, twee beluikte kloosterkozijnen met houten tussenlatei en lekdrempels, bovenlichten getralied. Rechthoekige deuropening. Bewaard houten schrijnwerk. In de zijpuntgevel (deels heropgebouwd) twee beluikte vensters met gebruik van natuurstenen negblokken om de luiken aan te bevestigen. Achter het hoevegebouw met gras begroeid erf met enkele oude bomen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 3, Langdorp 1, 1975/26.

Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213148 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.