Langgestrekte hoeve deels in leem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Aarschot
Deelgemeente Langdorp
Straat Oudenstokstraat
Locatie Oudenstokstraat 9, Aarschot (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Demervallei (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 18-01-2011 - 30-06-2011).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve deels in leem

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve gelegen bij een vrijstaand woonhuis uit de jaren 1950 (Oudenstokstraat 7). Hoeve al weergegeven op primitief kadasterplan (1822). In 1849 verschijnt een volume ongeveer ter hoogte van het huidige 20ste-eeuwse woonhuis, dat later echter weer verdween. In 1948 krijgt de hoeve haar huidig grondplan (in kadastrale legger als "vergroting" vermeld). Verankerde bakstenen hoeve dwars op de straat georiënteerd met aan de straatzijde (ten westen) de sterk vervallen boerenwoning, centraal het stalgedeelte en achteraan de schuur in leembouw.

Langgevel met onregelmatige travee-indeling en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Woongedeelte van vier traveeën met enkelhuisopstand, rechthoekige muuropeningen. Het stalgedeelte werd aangepast, onder andere door de inbreng van een vierkante lage poort. Achteraan en in het verlengde de dwarsschuur in leembouw, vierkante gevelhoge poort.

Voor de 20ste-eeuwse woning waterput met bewaarde windas.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 3, Langdorp 1, 1849/16, 1869/6, 1948/16.

Bron: -

Auteurs: Thomas, Hans

Datum tekst: 2011

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Langdorp

Langdorp (Aarschot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.