Drie langgestrekte hoeves uit het interbellum

Beschrijving

Drie voor de streek typische langgestrekte interbellumhoeves, gelegen buiten de dorpskom aan en parallel met de steenweg. Opgevat in dezelfde bouwtrant, met variaties in bepaalde details. Nummer 196 en 198 (gelijktijdig gebouwd circa 1931) in spiegelbeeld, nummer 192 van circa 1937.

Baksteenbouw van twee bouwlagen voor de woonhuizen en één bouwlaag voor de dienstgebouwen, zadeldaken met mechanische pannen en kunstleien.

Nummer 192: op het primitief kadasterplan wordt er reeds een volume op deze plaats weergegeven, huidig uitzicht waarschijnlijk van 1937 ("gedeeltelijke herbouwing" volgens de kadastrale legger). Enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën, lijstgevel gekenmerkt door twee traveebrede spaarvelden (breder voor de venstertravee), bovenaan afgelijnd door muizentandfries. Gecementeerde plint met imitatiebreuksteen. Rechtop geplaatste bakstenen vormen muurbanden. Steekboogvormige gevelopeningen met natuurstenen sluit- en aanzetstenen, sobere decoratie (rechthoekige baksteenlijst) op de borstwering van de eerste verdieping, blauwe hardstenen lekdrempels. Links aansluitende dienstgebouwen van één bouwlaag volgens zelfde bouwtrant. Steekboogvormig venstertje en deur, rechthoekige poort onder I-balk. Deels bewaard schrijnwerk.

Nummer 196, kadastraal geregistreerd in 1931, met uitbreidingen in 1939 en 1943. Enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën, lijstgevel gekenmerkt door twee traveeën uitgewerkt als spaarvelden, bovenaan afgelijnd door strekse bogenfries. Gecementeerde plint met schijnvoegen. Steekboogvormige gevelopeningen met natuurstenen sluit- en aanzetstenen, op de verdieping links ontdubbeld venster. Blauwe hardstenen lekdrempels. Rechts aansluitende dienstgebouwen met verdiept gevelvlak afgelijnd met muizentandfries, steekboogvormige gevelopeningen met natuurstenen sluit- en aanzetstenen (bakstenen lekdrempels), rechthoekige poort onder I-balk met rozetten. Links van het woonhuis aanbouw onder lessenaarsdak in zelfde bouwtrant als de dienstgebouwen. Deels bewaard schrijnwerk.

Nummer 198, kadastraal geregistreerd in 1931. Enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën, lijstgevel uitgewerkt als spaarveld, bovenaan afgelijnd door strekse bogenfries, geflankeerd door lisenen. Gecementeerde plint. Steekboogvormige gevelopeningen met natuurstenen sluit- en aanzetstenen, op de verdieping rechts ontdubbeld venster. Blauwe hardstenen lekdrempels. Links aansluitende dienstgebouwen met drie verdiepte gevelvlakken bovenaan afgelijnd met muizentandfries, steekboogvormige gevelopeningen met natuurstenen sluit- en aanzetstenen, rechthoekige poort onder I-balk met rozetten. Deels bewaard schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 3, Langdorp 1, 1931/16, 1937/6, 1939/9, 1943/6.

Auteurs: Thomas, Hans