Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Fasegewijs tot stand gekomen langgestrekte hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht, mogelijk 19de-eeuwse kern. Gelegen tussen de steenweg en de spoorlijn Aarschot-Diest, parallel en iets achteruit gelegen ten opzichte van de steenweg. Woonhuis rechts (ten oosten), links ervan stal en schuur. Op de Ferrariskaart (gehucht Savel) is er bebouwing zichtbaar, waarschijnlijk echter niet op exact deze plek. Hoofdvolume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (1822). In 1905 is er sprake van een "reconstruction partielle". In 1986 wordt het huidige grondplan bekomen door een uitbreiding achteraan.

Verankerde baksteenbouw van dertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse en mechanische pannen, op gecementeerde plint. Woonhuis van vijf traveeën in dubbelhuisopstand, lijstgevel voorzien van hoeklisenen, deur eveneens geflankeerd door lisenen. Korfboogvormige deur en vensters, blauwe hardstenen lekdrempels. Licht uitspringend bakstenen waterlijstje. Onder de lekdrempels licht uitspringende bakstenen muurband (rollaag). Lijstgevel bekroond door getrapte baksteenfries. Stal en schuur hetzelfde opgevat, rechthoekige poorten onder houten latei. De drie uiterst linkse traveeën (ten westen) zijn een latere toevoeging. Deels bewaard schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 3, Langdorp 1,1905/15, 1986/17.

Auteurs: Thomas, Hans