erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
213153
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213153
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve samengesteld uit een woonstalhuis uitgebreid met schuur en vrijstaand bijgebouw geschikt rond een met gras begroeid erf. Voor het woonhuis betonnen waterput. Ingeklemd gelegen tussen de rond 1865 aangelegde spoorlijn Aarschot-Diest en de Weegstraat, nu onderbroken door de spoorlijn. Het erf wordt ten zuiden afgezoomd door een rij bomen. Op de Ferrariskaart (gehucht Savel) is er bebouwing zichtbaar, echter waarschijnlijk niet op exact deze plek. Het hoofdvolume verschijnt op het primitief kadasterplan (1822) en op de Atlas der Buurtwegen (midden 19de eeuw). Rond 1865 wordt de spoorweg vlak ten noorden van de hoeve aangelegd, waarbij de Weegstraat wordt onderbroken. In 1871 wordt het bijgebouwtje geregistreerd.

Verankerde 19de-eeuwse bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) en op gecementeerde plint (behalve voor het bijgebouw). Ten oosten het woonstalhuis, één bouwlaag onder zadeldak afgewolfd aan de zijde van het woonhuis (oostzijde). Woonhuis van drie traveeën (dubbelhuis) met rechthoekige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels, dito deur met gecementeerde vlakke omlijsting (bewaard schrijnwerk). Links aansluitend op het woonhuis de stal met rechthoekige poort en venstertje (bewaard schrijnwerk), bewaarde aalpomp tegen de gevel. Druivelaar tegen de gevel (zuidwaarts georiënteerd).

Links (ten westen) uitbreiding met aansluitende dwarsschuur met dezelfde kenmerken als het woonstalhuis. Ten zuiden vrijstaand bakstenen bijgebouw geregistreerd in 1871, met slechts enkele kleine rechthoekige vensters, lijstgevel met eenvoudige overkragende baksteenfries.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 3, Langdorp 1, 1865/16, 1871/6.

Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213153 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.