• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Rillaar

Beschrijving

Burgerhuis met vroeg 20ste-eeuws uitzicht, mogelijk echter oudere kern van circa 1877 (eerste bebouwing). De woning werd vermoedelijk verhoogd, zie bouwnaad. In 1909 wordt het pand opgesplitst, later (niet geregistreerd) opnieuw samengevoegd.

Verankerd onderkelderd bakstenen breedhuis onder zadeldak (mechanische pannen), vernieuwde bruinrode bakstenen plint. Later ingebrachte dakkapel. Lijstgevel gekenmerkt door het gebruik van rode en gesinterde baksteen, deze laatste voor de geblokte hoekpilasters, borstweringen, waterlijsten, pseudoschietgaten en andere decoratieve elementen. Voorts op de verdieping borstwering met bepleisterde casementen, kordonvormende lekdrempels op een getrapte gesinterde baksteenfries. Steekboogvormige vensters onder rollaag en met blauwe hardstenen lekdrempels, vernieuwd schrijnwerk. Op het gelijkvloers oorspronkelijk beluikt, op de bovenverdieping met ijzeren hekjes. Steekboogvormige deur met vlakke omlijsting in gesinterde baksteen. Gevel bekroond door fries met gesinterde bakstenen boord doorbroken door oeils-de-boeuf. Bepleisterd hoofdgestel met houten kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 5, Rillaar, 1877/16, 1909/8.

Auteurs : Thomas, Hans