• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Rillaar

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Rillaar

Beschrijving

Dorpswoning met vermoedelijk laat 18de-eeuwse, begin 19de-eeuwse kern. Nog niet weergegeven op de Ferrariskaart. Op het primitief kadasterplan (1822) is hier een semigesloten complex te zien, mogelijk een hoeve. Op de plaats van het huidige gebouw bevond zich een volume – vermoedelijk het woonhuis – dat overeenkomt met de huidige nummers 320 en 322. Nummer 322 werd in 1841 afgesplitst, in 1849 werd de achterbouw geregistreerd, verdere aanpassingen aan de achterzijde en achterbouw van het gebouw in 1899, 1910 en 1918.

Enkelhuis met twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak (kunstleien). Lijstgevel met vermoedelijk in het interbellum vernieuwde gevel. Rechthoekige vensters met vlakke zandstenen omlijstingen met licht uitspringende sluitsteen, oorspronkelijk beluikt. Rechthoekige verdiepte deur, aangepast (verdiept, nieuwe tussenlatei), omlijsting zoals vensters. Schrijnwerk uit het interbellum. Gevel bekroond door houten kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 5, Rillaar, 1841/9, 1849/28, 1899/15, 1910/13, 1918/4.

Auteurs: Thomas, Hans