erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
213164
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213164

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Rillaar
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Rillaar
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herenhuis in neo-Vlaamse renaissance, kadastraal geregistreerd in 1921, nu in gebruik als schooltje en bibliotheek. In de sokkel gesigneerd "A. Pladet Arch. Bruxelles".

Onderkelderd breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (natuurleien), uitgewerkte blauwe hardstenen sokkel. Rechts (ten westen) aanbouwen in dezelfde stijl van één en twee bouwlagen onder platte daken en schilddak. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor sokkel, muurbanden, borstweringen, lekdrempels, lateien, sluitstenen en andere decoratieve elementen. Lijstgevel met de linkse travee rijker uitgewerkt als risaliet bekroond door tuitgevel. De gevel wordt in zijn geheel gekenmerkt door een rijke variatie aan decoratieve elementen en venstervormen, deels bewaard schrijnwerk.

Op het gelijkvloers rondboog- en gedrukte rondboogvensters, vensterbogen in blauwe hardsteen en voluutvormige sluitstenen. Borstweringen met sober uitgewerkt casement, eveneens in blauwe hardsteen. Het venster van de puntgeveltravee is uitgewerkt als ontdubbeld rondboogvenster met zuil met gladde schacht en Ionisch kapiteel. Erboven neorenaissance aandoende sgraffito gevat tussen consoles. De rondboogdeur heeft eveneens een blauwe hardstenen boog met dito tussenlatei op voluutvormige consoles.

Op de verdieping rechthoekige vensters, blauwe hardstenen lateien op lateiconsoles. Waterlijsten op voluutvormige consoles, het venster in de rechtse travee bekroond door entablement onder gebogen fronton. In de linkse travee venster uitgewerkt als drielicht met blauwe hardstenen kolommen. Erboven groot spaarveld met sgraffito. De vensters van de verdieping hebben een borstwering met balusters. Bovenaan in de puntgevel ontdubbeld rondboogvenstertje met hardstenen kolom, blauwe hardstenen borstwering en dito ontlastingsboog met sluitsteen en waterlijst. In de boogtrommel sterk verweerde sgraffito.

De gevel wordt bekroond door een houten kroonlijst op consoles, de linkse travee tuitgevel met top- en schouderstukken met siervazen, net als de topaflijning in blauwe hardsteen.

Goed bewaard interieur met authentieke elementen zoals cementtegelvloeren, bewaarde deuren met entablement, marmerimitatie, marmeren haarden met uitgewerkte haardboezems, uitgewerkte houten lambriseringen, lijstwerk op plafonds en wanden,...

 • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 5, Rillaar, 1921/3.

Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Rillaar


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213164 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.