Twee stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Twee stadswoningen onder één dak in gespiegeld enkelhuisschema, qua opvatting sterk aanleunend bij nummer 4A, en net als deze woning kadastraal geregistreerd in 1912.

Onderkelderde gele baksteenbouw op blauwe hardstenen sokkel die tevens borstwering voor de vensters van het gelijkvloers vormt. Vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel gekarakteriseerd door verdiepte traveevelden tussen lisenen. Rechthoekige vensters onder metalen I-balken met rozetten, blauwe hardstenen lekdrempels. Schrijnwerk deels bewaard bij nummer 6 (deur, glas in lood in bovenlicht), volledig bewaard bij nummer 8. Gevel bekroond door houten kroonlijst met tandlijst, op consoles.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Diest, Afdeling 1, 1912/14.

Auteurs: Thomas, Hans