Vroeg 20ste-eeuwse stadswoning

Beschrijving

Onderkelderde rijwoning opgetrokken circa 1909. Breedhuis van één travee en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Opvallende lijstgevel door het gebruik van geglazuurde witte en groene baksteen. Voorts getypeerd door hoeklisenen, details in blauwe hardsteen (plint, aanzet- en sluitstenen,…). Op het gelijkvloers rechthoekige winkelpui onder metalen I-balk (met rozetten) met opvallende licht getoogde ontlastingsboog met blauwe hardstenen aanzet- en sluitstenen. In de boogtrommel verweerde decoratieve schildering. Op de eerste verdieping gekoppelde rechthoekige vensters onder metalen I-balken met rozetten. Op de tweede verdieping gedrukt rondboogvenster. Overal blauwe hardstenen lekdrempels. Deels bewaard houten schrijnwerk, op het gelijkvloers met stalen profilering, de deur met glas in lood bovenlicht. Gevel bekroond door houten kroonlijst op, ter hoogte van de lisenen, hoge consoles.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Diest, Afdeling 1, 1909/16.

Auteurs: Thomas, Hans