Vroeg 20ste-eeuwse stadswoning

Beschrijving

Rijwoning uit het begin van de 20ste eeuw. Volume reeds aanwezig in 1867, huidig uitzicht dateert vermoedelijk van circa 1912.

Baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Lijstgevel getypeerd door contrasterend materiaalgebruik met rode baksteen, witte baksteen voor muurbanden, in ontlastingsbogen, en blauwe hardstenen aanzet- en sluitstenen. Traveeën afgeboord door lisenen. Op het gelijkvloers rechthoekige vensters (aangepaste pui) onder metalen I-balken met rozetten. Op de eerste verdieping gedrukte rondboogvensters, op de tweede verdieping tweemaal gekoppelde rechthoekige vensters onder blauwe hardstenen latei en dubbele ontlastingsboog. Blauwe hardstenen lekdrempels.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Diest, Afdeling 1, 1867/6, 1912/7.

Auteurs: Thomas, Hans