erfgoedobject

Sint-Jozefkapel

bouwkundig element
ID
213188
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213188

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In een hoek van de Bergstraat gelegen kapel gewijd aan de Heilige Jozef, in 1830 gebouwd aan het kruispunt van vier dorpswegen, op de plaats waar sinds lang een ijzeren kruis stond. In 1924 werd de kapel met een voorbouw uitgebreid. Grondig hersteld in 1974. Rechthoekige plattegrond met halfrond koor. Gebouw onder zadeldak met leien, tentdakvormig klokkenruitertje bekroond door metalen kruis.

Het beraapte koorgedeelte, met een jaarsteen "1830" gedateerd, rust op een zandstenen en ijzerzandstenen plint. Aan weerszijden ovaal venster met zandstenen vlakke omlijsting, metalen schrijnwerk.

Het rechthoekige kapelgedeelte van twee traveeën, gedateerd "THD 1924", is opgebouwd in baksteen op een gecementeerde plint. Aandaken met natuurstenen dekplaten. Puntgevel met rechthoekige deur gevat in rondboogomlijsting, op zijn beurt in neoclassicistische zandstenen omlijsting opgebouwd uit vlakke pilasters die een klassiek hoofdgestel met fronton ondersteunen. In de fries natuurstenen plaat met opschrift "ite ad joseph gen 41, 55". In de boogtrommel geschilderd opschrift "H. Joseph Bescherm ons". De poortomlijsting werd vermoedelijk naar voren verplaatst bij het uitbreiden van de kapel, en dateert dan van 1830. In de zijgevels telkens twee rondboogvensters met blauwe hardstenen lekdrempels, bewaard metalen schrijnwerk.

  • WILLEMS A. 1954: Uit de geschiedenis van Testelt. Leuven, 16.
  • WILLEMS A. 1975: Het Oude Land van Aarschot, Monumentenzorg, Testelt, 10.1, 38-40.

Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Sint-Jozefkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213188 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.