• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning met rechts aansluitend rondboogpoort, waarschijnlijk daterend van circa 1926, afgaande op het primitief kadasterplan (1831) mogelijk oudere kern wat de woning betreft.

Dorpswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, golfplaten). Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met imitatie negblokken en wigvormig ontlastingssysteem, idem voor deur. Bewaard schrijnwerk, behalve vensters op gelijkvloers. Houten kroonlijst.

Rechts aansluitend hogere poorttravee van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien). Gevel gecementeerd als woning links. Zandstenen poortomlijsting, gedeelte met negblokken onderaan is ouder. De op imposten rustende boog is jonger, uit blauwe hardsteen opgetrokken, voorzien van een trapeziumvormige sluitsteen geflankeerd door twee sierlijk uitgewerkte muurankers. Op de verdieping twee rechthoekige vensters.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 2, Zichem, 1926/81.

Auteurs: Thomas, Hans